Unul dintre motivele pentru care am decis să înfiinţez acest blog a fost lipsa de informaţii din România despre codependenţă şi dependenţă.

Când nu găsesc informaţii despre dependenţă, familiile sunt tentate să apeleze la ceea ce i-a învăţat spiritul de războinici sau de protecţie: să ascundă sticle, să cicălească, să apeleze la ruşine şi vinovăţie pentru a-i face pe ceilalţi să se oprească. Când nimic din toate astea nu funcţionează, o iau de la capăt, mai îndârjit.

Lipsa informaţiilor, pe lângă faptul că poate conduce la astfel de situaţii dezastruoase şi extenuante din punct de vedere emoţional, mai are un efect pervers pe care l-am resimţit chiar pe pielea mea: îţi dă impresia că eşti singur, că situaţia ta este unică şi fără de scăpare. Şi dependenţii, şi cei care îi iubesc sunt stigmatizaţi din cauză că “nu se vorbeşte despre asta”.

M-am bucurat atunci când mi s-a semnalizat apariţia unui site cu informaţii şi recomandări, pentru dependenţi (în special) şi pentru codependenţi (mai puţin). Site-ul Castle Craig este, în principal, un site dedicat unei clinici de tratament a dependenţelor dar are, pe lângă secţiunea de servicii, una cu resurse utile familiilor care trec prin aşa ceva.

Vă recomand articolul despre cum se poate ajuta un dependent, pentru a vă face vreo idee:

Prezentati-le dovezile reale cu privire la consumul de alcool sau abuzul de droguri si fiti concreti cu privire la comportamentul lor. Evitati judecata morala si exprimarea de opinii. In loc de „Cred ca bei prea mult”, ati putea spune: “noaptea trecuta ai vorbit jignitor si ai strigat, ai condus pe partea gresita a drumului, ceea ce a fost cu adevarat infricosator”.

Sursă: http://www.castlecraig.ro/resurse/gestionarea-dependentei/cum-ajutam-un-dependent

Pentru a vedea şi celelalte alternative pentru tratarea dependenţelor, în afară de Castle Craig, consultaţi şi lista de aici: Unde se poate trata dependenţa de alcool în România

semnatura_sara_mic

Advertisements