Ce faci atunci când eşti prins în aceleaşi certuri, aceleaşi schimburi de replici? Ce se întâmplă când nu poţi, sub nici o formă, să îi demonstrezi cuiva că tu ai dreptate? Dar atunci când te chinui să arăţi că ai dreptate iar cealaltă persoană o ţine pe a ei?

Noi folosim foarte des termenul de “detaşare”, dar, la fel ca majoritatea cuvintelor de care ne ciocnim în codependenţă, cuvântul capătă consistenţă doar după ce a fost practicat.

Am găsit recent expresia de “indiferenţă creativă”, un concept asemănător detaşării, propus în Psychology Today pentru re-aprinderea relaţiilor intrate în rutină.

Ca şi detaşarea, “indiferenţa creativă” presupune să te observi, să fii atent la reacţiile tale fără să te laşi purtat de ele. În certuri sau conversaţii repetitive, este uneori suficient să îţi opreşti reacţiile obişnuite şi să îl priveşti pe celălalt ca şi cum ai privi un film.

Articolul explică, în câţiva paşi simpli, cum poate fi obţinută “indiferenţa creativă” în situaţii de zi cu zi, în special în relaţii şi de ce “detaşarea” nu este echivalentă cu a nu-ţi păsa de cealaltă persoană.

semnatura_sara_mic

Advertisements