Nu am inteles niciodata in rostul acelor intalniri ale alcoolicilor pe care le vedeam in filmele americane. Alcoolici Anonimi era pana la urma ceva absurd, in care un om iesea in fata si gasea un pretext sa planga, apoi sa spuna de cat timp n-a mai baut, apoi sa fie imbratisat si sa stea jos.

O scurta experienta la o intalnire Al Anon (ceva asemanator cu AA numai ca pentru familiile celor cu dependenta) m-a convins. A vorbi este un act de curaj pentru fiecare dintre cei de acolo, care au fost invatati sa nu vorbeasca. A plange in fata altor persoane este ceva eliberator, pentru ca lacrimile sterg o rusine mult timp ascunsa. A fi imbratisat este ceva necesar, pentru a-i simti pe ceilalti alaturi de noi, pentru a ne simti protejati si a ne alunga nesiguranta. A sta jos este si asta o arta, pentru ca inveti sa asculti.

Aceste grupuri ajuta, mai ales ca nu te mai simti singur, neacceptat si neinteles. Chiar daca te vezi in mijlocul unor straini, te simti instantaneu ca in mijlocul unei familii nou-capatate, pe care o iubesti chiar daca nu o intelegi inca foarte bine.

Sunt trei grupuri diferite care, cu mici variatii, ii ajuta pe cei care au trait sau traiesc alaturi de alcoolici.

Al Anon – isi desfasoara activitatea sub motto-ul “ca sa-i ajuti pe alcoolici, trebuie sa te ajuti mai intai pe tine insuti”. Se adreseaza celor a caror viata a fost afectata de problemele cu alcoolul ale altcuiva.

CODA – (Co-Dependents Anonymous) aduna oameni care sunt dependenti emotional de alti oameni, si acesta rezultat al incecarii de a vindeca alcoolicii langa care traim sau am trait

ACA – (Adult Children of Alcoholics) este un grup special conceput pentru cei care au crescut in familii de alcoolici si si-au dat seama mult mai tarziu felul in care ii afecteaza acest lucru. Grupul in a carui descriere, de altfel, ma regasesc cel mai bine. “Ne simtim izolati si nesiguri pe noi langa alti oameni, mai ales cei cu autoritate asupra noastra. Pentru a ne proteja, le-am facut tuturor pe plac, chiar daca pe drum am uitat cine suntem.” Restul descrierii aici.

Peste oricare din aceste trei grupuri dati, incercati sa mergeti macar la cateva intalniri. Veti deveni, in foarte scurt timp, recunoscatori.

Advertisements